Werking van de Bewegingsmelder
De draadloze WoonVeilig Bewegingsmelder activeert het alarm zodra deze een beweging in combinatie met warmte binnen het zicht (detectieveld) waarneemt. De WoonVeilig bewegingsmelder is speciaal ontworpen om huisdieren tot 38 kilo, zoals katten en honden, te negeren. Zo is de kans op een vals alarm een stuk kleiner.
Nadat de melder een beweging heeft waargenomen en een alarm heeft gemeld, schakelt deze zichzelf één minuut in slaapstand om de batterij te sparen. Daarnaast is het ook mogelijk om een vertragingstijd in te stellen voor de bewegingsmelder zodat je altijd voldoende tijd hebt bij vertrek of binnenkomst.
Onderdelen van de bewegingsmelder:
1. Statuslampje & Aanmeldknop:
Geeft de status van de bewegingsmelder aan en fungeert als aanmeldknop voor de bewegingsmelder.
2. Batterijlipje:
Nadat dit lipje is verwijderd, wordt de bewegingsmelder actief.
3. Schroefje:
Hiermee wordt de bewegingsmelder geopend.
Installeren
Het installeren van de bewegingsmelder is zeer eenvoudig en doe je op de volgende manier:
Het aanmelden van de bewegingsmelder op het alarmsysteem*
1. Verwijder het plastic batterijlipje aan de achterkant van de bewegingsmelder om de batterij te activeren. Let goed op dat er geen stukje van het plastic lipje achterblijft. Wacht tot het statuslampje van de bewegingsmelder niet langer knippert. Dit duurt ongeveer 30 seconden.
2. Controleer op de huiscentrale of het alarm is uitgeschakeld. Het lampje “Status” en het lampje “Online” branden groen.
3. Druk minimaal 7 seconden op de knop “Bevestigen” aan de achterkant van de huiscentrale. Op de huiscentrale knippert het lampje “Status” groen. De huiscentrale zoekt nu naar nieuwe accessoires.
4. Druk op de aanmeldknop van de bewegingsmelder. De huiscentrale geeft een pieptoon wanneer de bewegingsmelder succesvol is aangemeld. De huiscentrale geeft twee pieptonen als de bewegingsmelder al succesvol was aangemeld.
5. Druk nogmaals op de knop “Bevestigen” van de huiscentrale als je geen accessoires meer wilt aanmelden. Het alarmsysteem keert terug naar de normale status.
6. Log nu in op je WoonVeilig account en ga naar het tabblad "Alarmsysteem". Hier zie je na enkele minuten de aangemelde bewegingsmelder verschijnen.
Tip: Verander de naam van het deur-/raamcontact zodat het deur-/raamcontact gemakkelijk te herkennen is. Dit is zeker handig als je meerdere deur-/raamcontacten hebt.
*Het betreft hier de procedure voor additionele bewegingsmelders. De bewegingsmelders die onderdeel uitmaken van het WoonVeilig Alarmsysteem startpakket zijn reeds vooraangemeld.
Het monteren van de bewegingsmelder
Plaats de bewegingsmelder in de ruimte waar de kans op inbraak groot is. Test altijd eerst met de afstandsbediening of de gewenste plek binnen het bereik van de huiscentrale valt. Houd daarnaast de volgende belangrijke richtlijnen in het oog:
*De sensor functioneert optimaal op plaatsen waar de kans groot is dat een indringer dwars door het detectieveld loopt en niet er recht op af, bijvoorbeeld in de hoek van een kamer.
*De optimale hoogte van een bewegingsmelder is 1.90 meter.
*De optimale hoogte van de bewegingsmelder in een smalle gang is 1.70 meter.
De bewegingsmelder is huisdiervriendelijk en reageert daarom niet op huisdieren lichter dan 38 kilo wanneer ze niet hoger komen dan 1 meter. Wanneer je de bewegingsmelder op 2,30 meter hoogte bevestigt, bedraagt de vrije bewegingszone ongeveer 7 meter (zie onderstaande afbeelding). Naarmate je de melder hoger bevestigt, wordt deze afstand groter.
Pas de hoogte zorgvuldig aan om zeker te zijn dat ook grotere huisdieren niet worden gezien. Boven een hoogte van 1 meter reageert de melder niet tot een gewicht van 18 kilo. Let op: om een optimale werking van uw bewegingsmelders te garanderen, is het van belang dat u de aanbevolen hoogte van 1.70/1.90 niet overschrijdt. In het geval van huisdieren kan de onderstaande afbeelding worden gehanteerd.
Let er op dat je de bewegingsmelder sowieso nooit op een van de volgende locaties plaatst:
*Voor objecten, zoals meubilair of gordijnen die het zicht belemmeren.
*Gericht op deuren die beveiligd zijn met behulp van een deur-/raamcontact.
*In direct zonlicht of dichtbij warmtebronnen, zoals haardvuur, boilers, stoom of boven radiatoren.
*Voor of tegenover ramen of bewegende objecten zoals gordijnen.
Wanneer je de juiste plaatsingslocatie hebt bepaald en de bewegingsmelder daar binnen het bereik van de huiscentrale valt, kun je deze monteren met de handige dubbelzijdige plakstrip of met meegeleverde pluggen en schroeven. Kijk hier voor de montageinstructie
Instellingen aanpassen
Het aanpassen van de instellingen van de Bewegingsmelder kan in de online omgeving, maar ook heel gemakkelijk in de WoonVeilig App.
Zo kan je onder andere de naam van het accessoire aanpassen en de accessoire verwijderen. Daarnaast is het ook mogelijk om aan te geven bij welke alarmstatus de Bewegingsmelder actief moet zijn en of er een vertragingstijd toegepast moet worden.
Aanpassen in de online omgeving
De instellingen voor de Bewegingsmelder vind je door het onderstaande stappenplan te volgen:
1. Log in op je WoonVeilig Account en klik op het tabblad "Alarmsysteem".
2. Klik onder het kopje "Accessoires" op "Instellingen aanpassen".
3. Klik vervolgens op de betreffende Bewegingsmelder en kies de gewenste instellingen.
4. Klik op "Opslaan" om de instellingen op te slaan.
Aanpassen in de WoonVeilig App
Het aanpassen van de instellingen van de Bewegingsmelder kan in de WoonVeilig App als volgt:
-
Open de WoonVeilig App
-
Ga naar het menu en klik op 'instellingen'
-
Klik nu op 'instellen accessoires'
-
Vervolgens selecteer je de Bewegingsmelder
Testen
Om een juiste werking van de bewegingsmelder te controleren is het aan te raden het te testen en dat doe je als volgt:
Druk minimaal 7 seconden op de knop "Bevestigen". aan de zijkant van de huiscentrale. Het lampje “Status” van de huiscentrale knippert groen. De huiscentrale is nu klaar om een reeds aangemelde bewegingsmelder te testen. De bewegingsmelder werkt correct als de huiscentrale 2 pieptonen geeft wanneer een reeds aangemelde bewegingsmelder een beweging detecteert of als je op de aanmeldknop van de bewegingsmelder drukt. Als je klaar bent met testen, druk dan nogmaals enkele seconden op de knop "Bevestigen" van de huiscentrale. Het alarmsysteem keert terug naar de normale status.
Onderhoud
De bewegingsmelder wordt gevoed door twee 1,5V AA (LR6) Alkaline batterijen. Afhankelijk van het gebruik hebben de batterijen een gemiddelde levensduur van 2-4 jaar. De bewegingsmelder geeft zelf aan wanneer de batterij bijna leeg is. Als de batterij nog ongeveer een maand voeding heeft krijg je de volgende meldingen wanneer je de WoonVeilig Beveiligingsdienst hebt:
1. Het statuslampje op de bewegingsmelder begint te knipperen.
2. In je WoonVeilig account vind je onder het tabblad "Alarmmeldingen" de melding "Batterij bijna leeg".
3. Per sms, telefonisch of per e-mail ontvang je eenmalig een waarschuwing.
4. Op de huiscentrale knippert het lampje “Status” rood/groen. Nadat de batterij is vervangen zal de huiscentrale weer in de normale status terugkeren.
Onderhoudspagina
Naast dat je op diverse mogelijkheden op de hoogte wordt gesteld dat jouw accessoire onderhoud nodig heeft, is de melding ook terug te zien op de onderhoudspagina in de WoonVeilig App. Volg de onderstaande stappen om bij de onderhoudspagina te komen:
1. Open de WoonVeilig App
2. Selecteer in het menu de optie 'onderhoud'.
3. Je ziet nu direct de verbinding- en batterijstatus van iedere accessoire die met jouw WoonVeilig Alarmsysteem is verbonden.
Hoe vervang je de batterijen van de bewegingsmelder?
1. Controleer of het alarm is uitgeschakeld.
2. Draai de schroef aan de onderkant van de bewegingsmelder los en verwijder de voorkant.
3. Verwijder de lege batterijen.
4. Wacht 5 minuten, druk op de knop van de accessoire om de reststroom te verwijderen en plaats nu de twee nieuwe 1,5V AA (LR6) Alkaline batterijen. Let op de juiste positie van de polen.
5. Plaats de voorkant terug en draai de schroef aan de onderkant weer dicht.
Advies of hulp nodig?
Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Wij helpen je uiteraard graag! Veel informatie over onze accessoires vind je op de pagina veelgestelde vragen. Mocht je het antwoord op jouw vraag daar niet kunnen vinden, neem dan contact met ons op:
- Iedere werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur op het telefoonnummer 088-383 88 38
- Per e-mail: klantenservice@woonveilig.nl
Andere accessoires
Ben je nog geen WoonVeilig klant? Ontdek nu welke beveiligingsoplossing het beste bij jou past.
Wil je weten wat jij nodig hebt voor de basis van jouw huisbeveiliging? Beantwoord dan 3 eenvoudige vragen en wij voorzien jou direct van een transparant beveiligingsadvies op maat: je weet direct welke WoonVeilig melders jij nodig hebt en wat de aanschafkosten zijn.
Start mijn adviesaanvraag1. Hoeveel directe toegangen tot jouw woning wens je te beveiligen?
Tel hierbij alle deuren en ramen die open kunnen aan zowel de voorzijde, zijkanten en achterzijde van de woning; kortom alle toegangen waar een potentiële indringer jouw woning dus direct kan betreden. Denk ook aan de eerste/tweede verdieping: heb je bijvoorbeeld toegankelijke balkons? Neem dan ook die deuren en ramen die open kunnen mee. Een directe toegang tot jouw woning beveiligen we met een deur-/raamcontact. Daarmee krijg je direct een melding als een raam of deur geopend wordt.
Een andere hoeveelheid nodig? Bij het uiteindelijke beveiligingsadvies kun je dit zelf nog aanpassen.
Vorige2. Hoeveel ruimtes in jouw woning zal een potentiële indringer altijd passeren?
Bedenk wat de meest aannemelijke plaats is waar een potentiële indringer jouw huis binnen kan komen en wat van daaruit de meest logische doorgangsroute van jouw huis is (veelgenoemde voorbeelden van ruimtes op de doorgangsroute: de hal, woonkamer, keuken en eventuele overloop). Een ruimte op de doorgangsroute beveiligen we met een bewegingsmelder. Wordt de ruimte waar deze hangt doorkruist dan ontvang je direct een melding.
Een andere hoeveelheid nodig? Bij het uiteindelijke beveiligingsadvies kun je dit zelf nog aanpassen.
Vorige3. Wat vind je nog meer van belang voor jouw huisbeveiligingsoplossing?
Kies uit: (meerdere antwoorden mogelijk)
Jouw persoonlijke beveiligingsadvies is bijna gereed.
Vul hieronder jouw e-mailadres in om direct jouw beveiligingsadvies te bekijken.
Vul een geldig e-mailadres in.
Jouw advies wordt samengesteld
Bedankt voor het invullen van jouw gegevens
Op basis daarvan hebben wij jouw persoonlijke beveiligingsadvies opgesteld. Heb je vragen over jouw beveiligingsadvies of over de installatie van WoonVeilig dan kun je hieronder ook direct een belafspraak inplannen met een van onze beveiligingsexperts.
Maak direct een belafspraak met onze beveiligingsexpert Ga direct naar mijn beveiligingsadvies